Hva var Opus Dei før det ble et personalprelatur? Hvordan skiller statuttene fra 1950 seg fra de som gjelder i dag?

Helt siden grunnleggelsen 2. oktober 1928 var Opus Dei i sitt vesen, om enn på et begynnende stadium, det samme som vi ser utviklet i dag

Bild: SteveRhodes

Helt siden grunnleggelsen var Opus Dei en del av Den katolske kirke, bestående av troende og hierarkisk strukturert under et overhode som først var grunnleggeren, den hellige Josemaría Escrivá, som var prest.

Dette universelle kirkelige fellesskap trengte naturligvis å bli anerkjent av Den katolske kirke, og det var nødvendig at Den hellige stol måtte gripe inn for å utforme det som en hierarkisk struktur. Det har vært en lang prosess, som man kan skjønne, siden det handler om et nytt fenomen i Kirkens liv.

Før opprettelsen som personalprelatur noe som er den form som stemmer helt overens med hva Opus Dei er, hadde Opus Dei blitt godkjent som sekularinstitutt. Dette gjorde det mulig å anerkjenne at alle troende, både prester og lekfolk, tilhørte ett og samme kirkelige fellesskap, og da den prest som var overhode visse rettigheter.

Statuttene fra 1950 beskrev trofast hva Opus Dei var, men ettersom de trengte å passe til et sekularinstitutt, inneholdt de visse deler som ikke passet til samhørigheten med verden, som særpreger Opus Deis karisme. Disse deler har blitt fjernet i prelaturets statutter.