Tilhører lekfolket også prelaturet, eller bare prestene?

Begge gruppene tilhører prelaturet, der det, som i hele Kirken og i hver del av Kirken, finnes samme grunnleggende likeverd blant alle døpte, når det gjelder deres kristne verdighet og oppdrag.

Bild: blazej.wojtyla

Samtidig er det en vesentlig forskjell mellom prester og lekfolk.

Det mangfold som oppstår av detter ligger til grunn for det organiske samarbeid mellom prester og lekfolk i Kirkens oppdrag. Å forstille seg prelaturet som en institusjon med bare prester ville motsi det Opus Dei er, og også den nyhet og spesielle beskaffenhet som særpreger prelaturene.

Denne forestillingen ville se på prelaturer som sammenslutninger av de prester som er inkardinert i dem. Disse sammenslutningene er absolutt svært viktige i Kirken, men helt ulike fordi de er sammenslutninger som bare består av prester.

Opus Dei derimot omfatter også et presteselskap, Presteselskapet av Det hellige kors, som er uatskillelig fra prelaturet. Men Presteselskapet av Det hellige kors tar seg bare av Prelaturets medlemmers åndelige liv, ikke av deres pastorale arbeid, som ikke forandrer seg når de blir medlemmer.

Til dette selskap hører prestene i prelaturet og andre bispedømmeprester som også har fått et kall til Opus Dei for å helliggjøre seg i sitt prestekall. De utgjør ikke av den grunn en gruppe ved siden av, men anstrenger seg for at deres prestetjeneste og deres forankring i bispedømmet – deres egen plass der de tjener Kirken – blir stadig mer fruktbar, i fullstendig og hjertelig lydighet overfor sitt bispedømmes biskop, som er den eneste kirkelige myndighet de er underordnet, samt i broderlig forening med alle andre prester.