Presteselskapet av Det hellige kors

Sekularprester kan bli medlem i Presteselskapet av Det hellige kors, som er uatskillelig forbundet med prelaturet Opus Dei.

Presteselskapet av Det hellige kors består av prelaturets prester og diakoner og av andre bispedømmers sekularprester og sekulardiakoner.

Presteselskapet av Det hellige kors er en sammenslutning av prester og diakoner som er uatskillelig forent med Opus Dei og der det for tiden finnes ca. 4000 medlemmer. Den består av prelaturets prester og diakoner og av andre bispedømmers sekularprester og sekulardiakoner. Opus Deis prelat er selskapets leder.

Bispedømmenes sekularprester som knytter seg til selskapet søker åndelig hjelp for å bli helliggjorte gjennom sin embetsutøvelse i samsvar med Opus Deis særskilte spiritualitet.

Deres tilslutning til Presteselskapet av Det hellige kors medfører ikke at de blir en del av prelaturets presteskap. Hver enkelt av dem fortsetter å være inkardinert i sitt eget bispedømme og er kun knyttet til sin biskop, også i det som angår det pastorale arbeidet, og han står kun ansvarlig for biskopen for dette arbeidet.

Kirkens læreembete har i forskjellige dokumenter anbefalt denne type presteselskap, for eksempel i flere tekster fra Det andre Vatikankonsil og i Kirkeretten.

For at en prest skal bli tatt opp i Presteselskapet av Det hellige kors må han, liksom når lekfolk blir medlemmer i Opus Dei, være bevisst på at han har fått et kall fra Gud for å strebe etter hellighet i samsvar med Opus Deis ånd.

Dette innebærer visse forutsetninger: kjærlighet til bispedømmet og enhet med alle medlemmer i bispedømmets presteskap, lydighet overfor og respekt for sin egen biskop, fromhet, vilje til å fordype sin teologiske utdannelse, iver for sjelene og en ånd av selvoppofrelse, anstrengelse for å fremme kall samt ønske om å oppfylle embetsoppgavene så fullkomment som mulig.

Den særskilte undervisningen som sekularprestene i Presteselskapet av Det hellige kors får likner den undervisning som prelaturets lekfolk får: undervisning om Kirkens lære eller om aspekter ved det åndelige livet, månedlige retretter osv. I tillegg står hver enkelt ansvarlig for å delta i den vanlige undervisningen som kirkeretten foreskriver for prester og den som biskopen oppfordrer til eller anbefaler.

Den åndelige og utdanningsmessige virksomheten som medlemmene i Presteselskapet av Det hellige kors deltar i, kolliderer ikke med den tjenesten som biskopen har betrodd dem.